Vierailu WSP Finland:ssa

Mitä DI Pentti Murolen Liikennetekniikka Oy:stä on oikein kehkeytynyt? Siitä saimme monipuolisen ja elävän katsauksen Yhdyskuntasuunnittelun seuran vierailulla 19.11.2019 Lauttasaaren toimistotalolla.

Tarkemmin kuulimme firman Kaupunkiarkkitehtuuriryhmän toiminnasta, joka on osa 70 hengen laajuista Ympäristö ja arkkitehtuuriyksikköä. WSP:n Suomen toiminta kuuluu osana suurensuureen globaaliin yritykseen, jossa työskentelee 43600 henkilöä, neljässäkymmenessä eri maassa. Tämä jätti suunnittelee supernopeiden junien rataverkkoa Englannissa ja konstruoi maailman korkeimpia rakennuksia. Myös Suomessa ratahankkeet työllistävät yritystä samoin kuin Kruununvuoren sillan suunnittelu. Siitä nähtiin vaikuttava video.

Arkkitehti Matti Tapaninen ja kaupunkianalyytikko Tuija Pakkanen esittelivät meille ryhmäänsä. Se pyrkii keskittymään kaupunkikeskustojen tiloihin sekä tiivistyviin kaupunki- ja liikenneympäristöihin. Ryhmään kuuluu kaupan erityisasiantuntija Tuomas Santasalo. Saimme kuulla myös ryhmän toteuttamista ”kodikkaista” hankkeista, kuten Helsingin Vallisaaren ja Stoan aukion suunnittelusta. Siinä aiemmin vähän nuhjuiselle aukiolle tehtiin kasvojen kohotus hyviä materiaaleja käyttäen. Aukion värimaailman mausteiset värit viittaavat itäisiin maihin.

Keskustelu tilaisuudessa kävi vilkkaana. Tivattiin esimerkiksi, eikö erilaisten korjaamojen pitäisi kuulua älykkäiden kaupunkien tematiikkaan. Todettiin, että monet hyvinvointipalvelut ovat valtaamassa entisiä kauppoja kaupunkirakenteessa. Tuumittiin, että konsulttitoimistojen olisi opittava näkemään toisensa ei niinkään kilpailijoina, vaan yhteistyöhön hakeutuvina osapuolina.

YSS tulee jatkamaan yritys- ja organisaatiovierailuja myös ensi vuoden puolella. Joten tulkaapa silloin mukaan!

Teksti ja kuvat: Hilkka Lehtonen