Kesäretki Hyvinkäälle ja asuntomessuille

YSS-seuran kesäretkellä 6.8. tutustuimme tämän vuoden asuntomessukaupunkiin Hyvinkääseen. Aloitimme päivän aamukahveilla ja pienoisseminaarilla Vanhan villatehtaan alueella sijaitsevalla kaupungintalolla. Seminaari järjestettiin sekä seuran jäsenille että samaan aikaan kaupungissa vierailleille Asumisreformiyhdistyksen jäsenille. Hannu Penttilä (pj, ARY) avasi tilaisuuden ja Pasi Heiskanen (toimitusjohtaja, Suomen asuntomessut) esitteli Metsäkaltevan messualueen ja -teeman. Jyrki Mattila (Hyvinkää, vt. kaupunginjohtaja) ja Anne Jarva (kaavoituspäällikkö) kertoivat ajankohtaisista Hyvinkään maankäytön ja asumisen kehittämishankkeista.

[nggallery id=2 image_ids=”11,18″]

Vajaan 50 000 asukkaan Hyvinkään kasvun tavoite on 400 uutta asukasta vuodessa ja päälaajenemissuunta on etelään, Metsäkaltevan (Kravunharjun) asuntomessualueen suuntaan. Kaupunki pyrkii ostamaan raakamaata, joka sitten kaavoitetaan ja myydään tai vuokrataan tontteina. Metsäkaltevan seudulla luovutetaan jatkuvasti tontteja ja alueella tulee kaupungin tavoitteiden mukaan asumaan vuoteen 2030 mennessä n. 6 000 asukasta. Keskustan alueen merkittävä kaavoituskohde taas on Hangonsillan uusi asuinalue aivan rautatieaseman läheisyydessä (n. 2 000 asukasta). Koska Hyvinkää sijaitsee Salpausselän harjun länsipäässä, kaupungin etuna ovat lumiset talvet, jolloin ladut alkavat keskustan tuntumasta. Toisaalta maaston varjopuolena ovat lähes koko kaupungin kattavat pohjavesialueet, joilla ELY-keskus rajoittaa teollisuuden kehittymistä.

Hyvinkää liikenteen näkökulmasta: Hyvinkää on yli 90% työpaikkaomavarainen ja pendelöinti onnistuu mainiosti: junamatka Helsingin rautatieasemalle on lyhimmillään 41 minuuttia, mikä on tasan 16 minuuttia kauemmin kuin Espoon keskukseen lyhimmillään. Pääradan vuorovälitiheys on vakuuttava. Sama Helsinkiin ulottuva VR:n vyöhykelippu kelpaa lännessä Siuntioon ja idässä Mäntsälään asti. Kuukausilippu maksaa 87 € enemmän kuin seutulippu Espoolaiselle.

[nggallery id=2 image_ids=”10,12″]

Seminaarin ja lounaan (ravintola Mekong kauppakeskus Willassa) tutustuimme kaupunkiin bussikierroksella, oppaanamme seuran puheenjohtaja, Hyvinkään kaupungin kaavoituspäällikkö Anne Jarva (asunut lapsuutensa Hyvinkäällä). Harvoin pääsemme näin asiantuntevaan ja hyvin suunniteltuun kiertoajeluun mukaan! Kiitos Anne! Hyvinkää esiintyi helteisen aurinkoisessa säässä edukseen, viehättäviä puistoja ja vehreyttä riitti keskustan asutuksen lomassa.

Kiertoajelumme päättyi asuntomessuille, minne saimme ilmaisliput. Hyvinkään asutus on keskittynyt n. 3 km säteelle rautatieasemalta, joten keskustasta on useimmille alle 10 minuutin pyörämatka kotiin. Messualue sijaitsee n. 3,3 km rautatieasemalta – Hyvinkääläisittäin kaukana? Liekö tästä syystä asuntomessualueelle oli toteutunut vain omakotitaloja – ei yhtään rivitalo-, kerrostalo- tai paritalokohdetta. Toisaalta alueen ja Hyvinkään keskustan välillä alkoi heti asuntomessujen jälkeen toimia kutsuperiaatteella toimiva bussiyhteys, joka liikennöi puolen tunnin välein. Muitakin palveluita, kuten peruskoulu, kauppa ja seurakuntakeskus on suunniteltu ja alueelle on rakennettu lastentarha, jonka yhteydessä toimii 1. ja 2.-luokkien opetus (toimi asuntomessutoimistona). Tiiviimpi rakentaminen seurannee siis myöhemmin, kun alue on ehtinyt kehittyä.

[nggallery id=2 image_ids=”13,14,15,9″]

Viheralueisiin Hyvinkää tuntuu satsaavan: asuntomessualueelle on rakennettu aito japanilainen puutarha sekä istutettu paljon perinteisiä Hyvinkääläisiä kasveja, kuten harvinainen vekkivaahtera. Tontit olivat hyvien viheryhteyksien varrella: useimmat niistä rajautuivat metsään tai puistoon. Metsäkalteva, jonka keskustaksi messualue muodostuu, on siis osuvasti nimetty.

[nggallery id=2 image_ids=”16,17,19″]

Tutustuttuamme messualueeseen palasimme vielä nauttimaan vapaamuotoista iltapalaa kaupungintalolle ARY:n kanssa. Kaikkiaan saimme ystävällisen ja myönteisen vastaanoton Hyvinkäällä. Kiitokset kivasta reissusta järjestäjille ja kaikille osallistujille!

Kuvat: Maija Anttila ja Anne Jarva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *