Keksi termi !!

Murisin yss-lehden täydennysrakentamisnumeron Pro Teesissa että täydennysrakentaminen on terminä huono, ellei jopa *****. Kaivelemaan jäi se kun ei ollut kuitenkaan tarjota mitään korvaavaa tilalle. Kaavoituskritiikille tyypillisesti esitin vain epäkohdan.

Sittemmin olen hampaita pestessäni usein miettinyt tätä uutta tarpeellista sanaa. Sato on ollut heikko. Englannin kielen kautta asiaa on jotenkin helpompi lähestyä, koska enkussa on totutta kaikenlaisiin uudis-, yhdys- ja etu/takaliitesanoihin. Jos ottaa pohjaksi kaavoitustermit urban desing ja zoning, niin voisi saada seuraavia; URBAN RESIGNING / URBAN REZONING / URBAN DEZONING

Suomeksi homma on vielä vaikeampaa. Jos halutaan korostaa täydennysrakentamisen laadullisia piirteitä niin voisi yhdistää IT-termin upgrade(päivitys) kaavoitukseen. Tuloksella: ALUEPÄIVITYS. Jos taas lähtisi populistisempaa termiä hakemaan, niin voisi ottaa paljon käytetyn UUDIS -liitteen tuloksella UUDISKAAVOITUS tai UUSKAAVOITUS …tai RE-liitteen henkeen TAASKAAVOITUS.

Kaikki ovat aika heikkoja.

JOTEN esitänkin tätä blogia elävöittävän kilpailun termin keksimisestä!

KEKSI PARAS TERMI täydennysrakentamiselle ja VOITA KUNNIAA!

(lisäksi allekirjoittanut lupaa tarjota voittajalle oluen seuraavassa yss-lehden karaoke-illassa..)

Vapaan keskustelun puolesta,
Teemu

Teemu Jama

Teemu Jama

Arkkitehti, yksikön päällikkö, WSP Oy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *