Vanhan paperitehtaan alueesta vihreä ja älykäs kaupunginosa

Marja Salmela

Jyväskylän kaupunki on ryhtynyt jännittävään urakkaan, saivat YSS:läiset kuulla syyskuisella ekskursiollaan. Pitkälti toista sataa vuotta vanhan Kankaan paperitehtaan miljööseen rakennetaan asunnot 3 000 asukkaalle ja työpaikka 2 100 kaupunkilaiselle pikavauhtia eli vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi tavoitteena on luoda eri sukupolvien kohtaamispaikka.

Kaupunki aloitti suunnittelun puhtaalta pöydältä vuonna 2011 sen jälkeen, kun oli käyttänyt etuosto-oikeuttaan ja ostanut 27 hehtaarin maa-alueen ja vanhat kiinteistöt hieman yli kilometrin päästä keskustasta.

Kaupunkilaiset otettiin alusta alkaen mukaan ideoimaan uuden kaupunginosan tulevaisuutta. Kauppakeskuksissa, palvelutaloissa, päiväkodeissa ja pubeissa järjestettiin tilaisuuksia, joissa kartoitettiin ihmisten toiveita.

Pitkään suljettuna ollut tehdasalue avattiin yleisölle, ja kaupunkilaisille järjestettiin halleissa erilaisia kulttuuritapahtumia ja työpajoja. Tehtaan konttorin herrojen tenniskenttä muutettiin viljelypuutarhaksi. Parissa vuodessa paikalla kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Kankaan alueelle rakennetaan parhaillaan suurta pysäköintitaloa, vanhusten  palvelutaloa sekä 15-kerroksista opiskelijaasuntotornia.
Kankaan alueelle rakennetaan parhaillaan suurta pysäköintitaloa, vanhusten palvelutaloa sekä 15-kerroksista opiskelija-asuntotornia.

Netissä oli tarjolla työkalupakki, jonka avulla oli mahdollisuus tehdä omia visioita uudesta Kankaasta. Esimerkiksi pyöräilyseura ja lähiruokapiiri toivat aktiivisesti esiin näkemyksiään. Eri tavoin kerättyjä ideoita kertyi yli kaksi sataa. Yleiskaavan ja kaavarunkotyön pohjaksi järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti arkkitehti Petri Rouhiainen. Sen jälkeen kaupunki etsi avoimella kilpailutuksella kumppaneita kehittämään aluetta. Kumppaneiksi valikoituivat Skanska Talonrakennus ja YIT Rakennus Oy, jotka perustivat yhdessä Jyväs-Parkki Oy:n kanssa Kankaan kehitysyhtiön.

Jyväskylä päätti ottaa Kankaalla käyttöön ainutlaatuisen taide- ja kulttuurihankintojen rahoitusmallin, jossa noin yksi prosentti rakentamisen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen ja kulttuuritoimintaan. Rahaa ohjataan tonttien myyntihinnasta, maankäyttömaksuista ja kiinteistöjen rakennuskustannuksista Kankaan palvelu Oy:lle. Palveluyhtiö hallinnoi tiloja ja tapahtumia, mutta hoitaa myös koko alueen jätehuollon. Yhteispihojen hoito ja taideteoksista huolehtiminen on myös palveluyhtiön vastuulla.

Prosenttiperiaate on tuonut jo näyttävää jälkeä uusiin asuinrakennuksiin. Kirkkaanväriset tiilet täplittävät tiilisiä julkisivuja ja porrashuoneiden ikkunoita koristaa oksien vihreys, joka on saanut ideansa lähimaaston lehtipuista.

Kuvataiteilija Mika Natri suunnitteli seinareliefin, jonka värikkäät yiilet valmistettiin vain kerrostaloa varten.
Kuvataiteilija Mika Natri suunnitteli seinareliefin, jonka värikkäät yiilet valmistettiin vain kerrostaloa varten.

Jyväskylä haluaa välttää kaikin tavoin Kankaan muuttumista lähiöksi, päinvastoin. Historiaa halutaan nostaa näkyviin. Alueen sydämeen, peruskorjattuun tehtaaseen asettui jo viime vuonna ”Luova kampus”, jossa kohtaavat Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston kädentaitojen ja luovien alojen opiskelijat. Joukkoon kuuluu lisäksi sata opiskelijaa humanistisesta ammattikorkeakoulusta.

Kampuksen naapuriin on tulossa BusinessGarden, johon asettuu energiamittareita ja energianhallintaratkaisuja valmistava kansainvälinen yhtiö. Landis + Gyr-yrityksessä työskentelee lähes kolmesataa työntekijää.  Kaupunki toivoo kansainvälisen yrityksen vetävän myös muita älykkäisiin laitteisiin erikoistuneita yrityksiä Kankaalle.

Grafiittitaitelijat koristivat  Kankaan tyhjentyneet tehdashallit vuonna 2014. Halleissa toimii väliaikaisesti liikuntakeskus, joka lopettaa ensi vuonna, kun hallit jyrätään maan tasalle.
Grafiittitaitelijat koristivat Kankaan tyhjentyneet tehdashallit vuonna 2014. Halleissa toimii väliaikaisesti liikuntakeskus, joka lopettaa ensi vuonna, kun hallit jyrätään maan tasalle.

Tulevaisuudessa on mahdollista, että yritykset tekevät yhteistyötä asukkaiden kanssa testaamalla laitteita ja menetelmiä. Smart Cityn valttina on yrityksille tärkeän kyberturvallisuuden varmistaminen.

Kankaalle on tulossa myös asukkaiden kirjoa jo alkuvaiheessa. Parhaillaan on käynnissä 15-kerroksisen maamerkin rakentaminen. Opiskelijasäätiön torniin tulee 110 asuntoa. Naapuriin nousee vanhusten palvelutalo.

Ainutlaatuisen lisänsä antaa tehdasalueen laidalla virtaava Tourujoki, josta kunnostetaan kaksi kilometriä pitkä kaupunkijoki.  Kunnostamissuunnitelmat aloitettiin samaan aikaan, kun kaupunginosan suunnittelu käynnistyi.

Palokkajärvestä Jyväsjärveen virtaavan joen uoma aiotaan palauttaa luonnontilaa niin, että taimen voisi lisääntyä joessa. Vanha voimalaitospato puretaan ja pienen vesivoimalan tarina päättyy. Vanha pyöreä voimala saattaa muuttua yleiseksi saunaksi. Joen rannoista rakennetaan puistomaisia oleskeluterasseja.

Tietoa Kankaan alueesta löytyy netistä Jyväskylän Kangas-raportista.