Jäsenmatkat Naantaliin, Ouluun ja Viroon

Yhdyskuntasuunnittelun seura järjestää jäsenilleen elo-syyskuussa kolme jäsenmatkaa:

Retki Naantaliin perjantaina 26.8.2022

Päiväretki Naantalin 14.8. päättyvien asuntomessujen alueelle perjantaina 26.8.2022 klo 11. Naantalin tekninen johtaja Reima Ojala on lupautunut esittelemään Lounatuulen messualuetta, jonka kaavaratkaisu on saanut paljon kiitosta. Alueella on myös panostettu energiatehokkuuteen ja asukkaiden yhteisöllisyyteen. Toisena kohteena on noin kilometrin päässä messualueesta sijaitseva Kultarannan puutarha. Tarkoitus on osallistua opastettuun yleisökierrokseen, joka alkaa klo 13.30 ja kestää 45 minuuttia. Lounaalla käytäisiin ennen Kultarannan puutarhaan tutustumista. Tasavallan presidentin kesäasunnolla Kultarannassa alkaa heti syyskuussa pari vuotta kestävä remontti, minkä aikana puutarhaan ei yleisöllä ole pääsyä. Kultarannan jälkeen vapaata yhdessäoloa esim. Naantalin Vanhassa kaupungissa.

Ilmoittautuminen

Retki toteutuu, mikäli sitovia ilmoittautumisia tulee vähintään viisi viimeistään 22.8.2022 mennessä. Retki on luonteeltaan omatoimimatka, eli osallistujat hoitavat itse tulonsa Naantaliin sekä ruokailunsa. Kultarannan kävelykierroksen lippu maksaa 13 euroa hengeltä. Ilmoittautumisia ottaa vastaan YSS:n johtokunnan jäsen Lauri Jääskeläinen (jaaskla@gmail.com; puh. 050 562 3609). Kolme ensin ehtivää saa LJ:ltä kyydin, joka starttaa Helsingin Kumpulan yliopistokampusalueelta.

Syksyllä pyöräilyekskursiolle Ouluun 9.–10.9.2022

Seuran toimintasuunnitelmissa on ollut jo pitemmän ajan ekskursio Ouluun, kaupunkiin, jossa asuminen on pystytty pitämään kohtuuhintaisena kaupungin tonttipolitiikan ja kaavoituksen avulla. Ekskursiolla on haluttu tutustua myös Suomen vanhimpaan pyöräilykaupunkiin, jossa on useita satoja kilometrejä pyörätietä, joista suuri osa pidetään ajokunnossa ympäri vuoden.

Seuran Pohjois-Suomen alueosasto on järjestellyt matkan runkoa alustavasti seuraavalle ajankohdalle perjantai–lauantai 9.–10.9.2022.

– Meno perjantaina junalla: Helsinki 6:23 – Oulu 12:16
– Paluu lauantaina junalla: Oulu 18:08 – Helsinki 23:35

Tarkista ajantasaiset hinnat verkosta tai lipunmyyntipisteistä.

Oulun kaupunki on lupautunut ottamaan matkalaiset vastaan heti junalta saavuttua Ympäristötalolla, joka on lyhyen kävelymatkan päässä asemalta. Seuran toivomista aiheista kertomassa ja keskustelemassa ovat paikalla kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo (kaupunkisuunnittelu), tontti-insinööri Simo Tuppurainen (maapolitiikka) ja liikennesuunnittelija Harri Vaarala (pyöräily).

Perjantai-illalla ruokailun yhteydessä ja/tai jälkeen vapaata keskustelua Pohjois-Suomen yss:iläisten kanssa. Pohjois-Suomen alueosasto on lähes yhtä vanha kuin seurakin ja pysynyt ainoana alueosastona hengissä läpi energiakriisin, kasinotalouden, lamavuosien ja Nokia-boomin hurlumheinkin. Järjestelyt täsmentyvät kun seurueen koko on selvillä.

Lauantain ohjelmassa olisi tutustuminen Oulun kaupunki- ja liikennesuunnitteluun pyöräillen. Mahdollisia kohteita olisi Toppilansalmeen rakentuva uusi asuinalue sekä baanaverkosto. Hotellihinnat syyskuussa perjantain ja lauantain välillä ovat Oulussa aika kohtuullisia ja Nallikarin lomakylä tarjoaa hyvinkin edullista asumista lomamökeissään.

Oululla oli epäonnea kaupunkipyörien hankinnassa, joten pyöräilykaupungissa ei ole valitettavasti kaupunkipyöriä. Hotelleilla ja Nallikarin lomakylällä on asiakaspyöriä. Kaupungissa on myös Tierin sähköavusteisia pyöriä, jotka toimivat samoin ja samoilla taksoilla kuin firman sähköpotkulaudatkin. Muutamia pyöriä voi järjestyä lainaksi paikallisilta yss:iläisiltäkin.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu pyöräilyekskursiolle mukaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen yss@yss.fi otsikolla “Pyöräilyekskursio Ouluun”. Matkan ohjelma tarkentuu elokuun aikana.

Viro-instituutin ystävien ja Yhdyskuntasuunnittelun seuran jäsenmatka Viroon 24.–25.9.2022

Yhdyskuntasuunnittelun seura järjestää matkan Viroon yhteistyössä Suomen Viro-instituutin kanssa. Viro-instituutin/Eesti instituutin on perustanut Viron ensimmäinen presidentti Lennart Meri 1989. Nykyään sen toiminnanjohtaja on Lennartin poika Mart Meri, joka on kiinnostunut arkkitehtuurista ja kaupunkisuunnittelusta.

Matkan johtajana toimii Viro-instituutin ystävien hallituksen pj. Marja Granlund, joka on myös YSS:in pitkäaikainen jäsen. YSS:in yhteyshenkilö on Mervi Ilmonen.

Matkakohteina ovat Viinistu ja Tallinna. Matkan hinta on 274 euroa. Hintaan kuuluu kiinnostavan ohjelman lisäksi matkaliput, lounge laivalla, (hyvä) hotelli, bussi koko matkan ajan, aamiainen, lounaat ja opastukset.

Viinistussa on merkittävä taidemuseo, jossa on Jaan Manitskin Viron taiteen yksityiskokoelma 1800-luvulta nykypäivään. Manitski on Ruotsissa kasvanut maanpakolaisvirolainen, joka on kerännyt miljoonansa Abban managerina ja on Viroon palattuaan toiminut mm. Viron ulkoministerinä. Tavoitteena on, että Manitski esittelee kokoelman, mutta tämä on vielä varmistamatta. Kokoelman vuoksi matkasta on kiinnostunut myös Didrichsenin taidemuseo ja Didrichsenin ystävät-seura. Museo suunnittelee isompaa Viron taiteen näyttelyä, jonka perusta olisi Manitskin kokoelmassa.

Tallinnassa kohteena olisi erityisesti Tallinnan jatkuvasti uudistuva ranta-alue, ja sen uusin osa Noblessner. Ranta on todellakin muuttunut neuvostoaikojen kaupungin ulkopuolisesta kielletystä alueesta Tallinnan kaupunkikulttuurin keskukseksi. Noblessnerissä perehdymme alueeseen ja kuulemme myös laajemmin kaupungin (ranta)rakentamisen strategioista.

Ohjelma

Tutustu matkan ajantasaiseen ohjelmaan.

Ilmoittautuminen ja maksaminen

Lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksamisesta
– Ilmoittautuminen 25.8.2022 mennessä.