Ruusut ja Risut 2011

Yhdyskuntasuunnittelun seura YSS ry on päättänyt jakaa tämänvuotiset ruusunsa Yle Teeman Suojele minua! -ohjelmalle. Se on nostanut tietoisuuteen monia rappeutumis- tai purkamisuhan alla olevia kohteita kansalaisten tekemien ehdotusten pohjalta. Sellaisia, joita voitaisiin kehittää, kunnostaa ja vaalia. Samalla ohjelman tekijät ovat lyöttäytyneet yhteen monien paikallisten toimijoiden kanssa. Joskus tehdyissä ehdotuksissa on ollut kyse pelkästään uuden käytön löytämisestä, joskus kunnon kohtelusta todellisille jalokiville. Tekijät ovat toteuttaneet ohjelmaideaansa luovasti, havainnollisesti ja tavallisia ihmisiä puhuttelevasti.

Ohjelmaehdotus on tullut aikoinaan kulttuuritoimittaja Minna Joenniemeltä. Niina Mäkeläinen ja Sari Möttönen ovat ohjanneet sarjan. Pääasiallisina tuottajina ovat työskennelleet Marja Mäki-Reinikka ja Jouko Salokorpi.

Yle Teeman palkitsemisessa olemme huomioineet myös Yle Teeman yhdyskuntasuunnitteluaiheisen ohjelman viime vuodelta, Tehtävä lähiössä.

YSS ry jakaa tänä vuonna myös yhdyskuntasuunnittelun risuja. YSS ry päätti antaa vuoden 2011 risut Helsingin rakennusvirastolle lupakäytäntöihin liittyvien kankeuksien johdosta. Viraston linjaukset ovat hankaloittaneet kaupunkitilaa elävöittävien väliaikaisten kioskien sekä kahvila- ja crepesvaunuyrittäjien toimintaa sekä omaehtoisten kaupunkitapahtumien järjestämistä. Rakennusviraston ja tilakeskuksen väliset käytännöt ovat muuttuneet hiljattain ja uudet toimintatavat hakevat vasta muotoaan. Risut annetaankin rakentavassa hengessä ja niiden toivotaan toimivan kannustimena joustavimmille käytännöille jatkossa.