Ruusut 2004

Seuran johtokunta valitsi vuoden 2004 Ruusun saajaksi Helsingin Sanomien toimittaja Antti Mannisen nyttemmin myös kirjana julkaistusta sataosaisesta artikkelisarjasta “Puretut talot”.

Antti Manninen sai idean artikkelisarjasta Helsingin kaupunginmuseon pienimuotoisesta näyttelystä, jossa esitettiin sekä 1960- ja 1970-luvuilla kaupunkikuvasta kadonneita rakennuksia että näiden tilalle rakennettuja moderneja ja tehokkaampia rakennuksia. Alun perin vain kahdeksanosaiseksi suunnitellusta kirjoitussarjasta tuli huippusuosittu. Monet tarinat synnyttivät julkaisemisensa jälkeen keskustelua niin raitiovaunuissa kuin rakennusalan asiantuntijoiden ja poliitikkojen tapaamisissa. Kritiikkiäkin kuului; purkamisen kuvailun rinnalle toivottiin analyyttistä dokumentointia niistä taloudellispoliittisista olosuhteista, jotka johtivat monen hyväkuntoisen arvorakennuksen purkamiseen. Yksimielisiä ei oltu myöskään Mannisen persoonallisesta, tiukan purevasta tyylistä tuomita purettujen talojen tilalle rakennetut modernit rakennukset. Modernistinen arkkitehtuuri on tyylisuunta muiden tyylisuuntien rinnalla ja voi olla vielä liian aikaista todeta modernin arkkitehtuurin tulokset kelvottomiksi. Kirjaksi saatettuna tarinakokoelma sisältää kuitenkin monipuolisen katsauksen rakennusten purkamisen taustoista ja ilmiön syistä.

Sarja Helsingin sadasta puretusta talosta on harvinaisella tavalla tuonut lähihistoriaa ja kadonnutta kaupunkikuvaa tavallisen helsinkiläisen ulottuville. Sarja ansaitsee tunnustusta sekä muistiinmerkitsijänä että katseen avaajana kadonneeseen kaupunkiin. Sarjan merkittävin ansio on kuitenkin siinä, että se on saanut ihmiset keskustelemaan kaupunkikuvan arvoista. Sarja kannustaa nykyisiä ja tulevia sukupolvia harkitsemaan tarkoin, ennen kuin keskeisiä kaupunkikuvallisia elementtejä poistetaan. Kaupungin kuuluu kehittyä ja muuttua – kaupunki ei ole museo. Kuitenkin kohtuuttoman rajut ja yksipuolisen taloudellisen
voitontavoittelun merkeissä toteutuvat muutokset rapauttavat ihmisten kiinnittymistä menneitten sukupolvien työhön – ponnisteluihin paremman rakennetun ympäristön puolesta.

Yhdyskuntasuunnittelun Ruusut ja Risut jaetaan nyt viidennen kerran peräkkäin.