Syksyllä 2016 aloittanut Spatial Planning and Transportation Engineering (SPT) -maisteriohjelma Aalto-yliopistossa ja viime syksynä startannut Urban Studies and Planning (USP) -maisteriohjelma Helsingin yliopistossa hakevat vielä muutaman päivän ajan uusia opiskelijoita. Alla ensimmäisten joukossa USP-ohjelmassa aloittanut opiskelija Jalmari Sarla kertoo kokemuksistaan. Ohjelmiin ja hakutietoihin pääsee täältä:
https://www.helsinki.fi/en/programmes/master/urban-studies-planning (haku 12.1.2018 asti)
http://www.aalto.fi/fi/studies/education/programme/spatial_planning_and_transportation_engineering_master/ (haku 24.1.2018 asti)
***
Aloitin tänä syksynä maisteriopintoni Helsingin Yliopiston ja Aalto-yliopiston uudessa maisteriohjelmassa Urban Studies and Planning (USP). Erikoistun suunnittelukysymyksiin Plans-suuntautumisvaihtoehdossa. Opintojen rakenne on epätyypillinen ja kiinnostava. Jokainen viikkomme alkaa uuden teeman alustuksella, jossa aihepiirin asiantuntijat luennoivat teemasta eri näkökulmista. Teeman käsittely jatkuu GIS-, metodikka- ja studiokurssien aikana. Viikkomme sisältävät paljon kontaktiopetusta, mikä mahdollistaa intensiivisen ja monipuolisen syventymisen kaupunkiasioihin kun teemoja käsitellään yli kurssirajojen. Syksyn kohdealueemme Vantaa on mielenkiintoinen esimerkki, sillä se näyttää erilaiselta kun sitä tarkastelee esimerkiksi sosiologian, kaupunkihistorian ja ekologian linssien läpi.
Maisteriohjelmamme opiskelijat tulevat useista eri taustoista enkä itsekään ole aikaisemmin opiskellut perinteistä kaupunkialaa. Vaikka kaupungit ovat aina olleet suurin kiinnostuksen kohteeni, päädyin aiemmin opiskelemaan teollista muotoilua ammattikorkeakoulussa. Halusin myöhemmin opiskella yliopistolla, mutta kaupunkisuunnitteluun tai -tutkimukseen keskittyvät maantieteen tai arkkitehtuurin maisteriohjelmat eivät olleet mahdollisia hakukohteita AMK-taustaiselle muotoilijalle. Juuri oikeaan aikaan lanseerattu USP muodosti täydellisen kokonaisuuden: akateeminen, monitieteinen ja kansainvälinen ammattiryhmien rajat murtava maisteriohjelma, jossa pääsisin keskittymään itselleni kaikkein kiinnostavimpaan substanssiin, kaupunkisuunnitteluun.
Sekä opiskelijat että professorit ovat maisteriohjelmassamme uudessa tilanteessa kun he joutuvat monitieteisyyden vuoksi perustelemaan oman näkökulmansa merkitystä ja arvioimaan omia argumenttejaan kriittisesti uudenlaisista näkökulmista. Tämä prosessi on tärkeä pyrkiessämme yhdessä ratkaisemaan kaupunkeihin liittyviä systeemitason kysymyksiä: Paremman urbaanin ympäristön suunnittelussa on otettava yhtä aikaa huomioon mm. käyttäjien arjen tarpeet, biodiversiteetin hyvinvointi, taloudelliset seikat ja alueiden eriytymisen estäminen. Monialaisissa ammatillisissa yhteisöissä työskentely on muotoilijalle luontevaa, sillä kontekstista riippumatta rooliimme kuuluu erilaisia näkökulmia yhdistävien ratkaisujen kehittäminen monimutkaisiin haasteisiin luovan ja yhteisöllisen prosessin kautta.
Eräs tänä syksynä syntyneistä projekteista on maisteriohjelman opiskelijoiden kesken perustamamme ainejärjestö Mesta. Tavoitteenamme on luoda opiskelijajärjestö, joka on uuden monitieteisen kaupunkikeskustelun ytimessä ja tarjoaa väylän aktiiviseen toimintaan urbaaneihin teemoihin liittyen unohtamatta ainejärjestön perustehtävää eli USP:n opiskelijoiden asioiden ajamista yliopistojen sisällä. Olemme avoin ja inklusiviinen yhteisö, joka toivottaa tervetulleiksi toimintaan kaikkien kaupunkiasioihin liittyvien alojen opiskelijat, vanhan Kaupunkiakatemia-sivuaineen alumnit sekä muut ammattilaiset. On innostavaa päästä luomaan uudenlaisen maisteriohjelman opiskelijakulttuuria ja myöhemmin välittämään sitä tuleville vuosikursseille.
USP:ssa opiskelu on motivoiva etuoikeus. Ilmastonmuutos ja kaupungistuminen muuttavat voimakkaasti tällä hetkellä koko maailmaa, mikä näkyy myös kaupunkisuunnittelussa ja sen opetuksessa. USP:sta valmistuvat maisterit eivät tyydy totuttuihin toimintatapoihin, vaan kyseenalaistavat ja etsivät kunnianhimoisesti ratkaisuja tulevaisuuden ongelmiimme.
Jalmari Sarla